Günlük aktiviteleri planlamak, not almak, konsantre olmak, verilerinizi organize etmek, fotoğraflarınız üzerinde güncelleme yapmak, yabancı dil öğrenmek vb. bir çok amaç için beğenerek kullandığım ve faydasını gördüğüm uygulamaları sizler için listeleledim. Ben genellikle tek bir iş yapan ve o işi iyi yapan uygulamaları bir çok şeyi yapmaya çalışan uygulamalara tercih ediyorum. Böylece çok daha basit kullanıcı arayüzleri ile daha hızlı işimizi halledebiliyoruz.
Listenin ilk iki sırasında iyi alışkanlıklar edinmek ve bunları başarılı olmak için kullanmanıza yardım edecek benim de günlük olarak kullandığım ve faydasını gördüğüm iki uygulama var.
Listeye başlamadan önce dilerseniz alışkanlıkların hayatımızı nasıl etkilediğini ele aldığım “Alışkanlıkların Gücü” konulu yazıya bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
1. Focus To Do
Bu listede kullanmanızı en çok tavsiye edeceğim uygulama. “Focus to do” şunu yapmak istiyorum ama bir türlü vakit bulamıyorum diyenler için bire bir. Ben 2020 yılının başından beri istisnasız her gün kullanıyorum ve bunu kullanmaya başladığımdan beri belli bir tarihte yapacağım diyerek ertelediğim işlerin sayısı çok azaldı. “Focus To Do” hem işlerinizi planlamanıza hem de planladığınız işleri pomodoro tekniği ile tamamen elinizdeki işe konsantre olduğunuz 25 dakikalık bloklar halinde gerçekleştirmenize yardım ediyor.
Pomodoro Tekniği
Pomodoro, onlarca dikkat dağıtıcının her an bize çok yakın olduğu çağımızda bu dikkat dağıtıcılardan uzaklaşıp odaklanarak verimli çalışmamız için kullanabileceğimiz bir teknik. 25 dakikalık bloklar halinde çalışıyoruz ve her 25 dakikadan sonra 5 dakika mola veriyoruz. 4 pomodoro tamamladıktan sonra ise artık daha uzun bir arayı hak ettiğimiz için 15 dakika mola veriyoruz.
25 dakikalık çalışma zamanında tanımlanmış tek bir konuya odaklanıyoruz ve onu bitirmeye çalışıyoruz. Odaklanmak derken dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşmaktan bahsediyorum. Örneğin telefonunuz kesinlikle elinizin altında olmamalı. Eğer bilgisayar üzerinden çalışmıyorsanız o da kapalı olmalı. Bilgisayardan çalışıyorsanız çalıştığınız konu ile alakası olmayan sekmeler tarayıcınızda açık olmamalı. Hatta internet ihtiyacınız yoksa bilgisayarınızın internet bağlantısını kesebilirsiniz. Özetle siz ve yapacağınız iş baş başa kalmalısınız.
5 dakikalık arada ise masadan kalkıp hareket etmek, sıvı tüketmek en güzeli. Dilerseniz çalışırken yudumlayacağınız çayınızı hazırlayabilirsiniz. Eğer evde çalışıyorsam pomodoro aralarında birer set şınav ve barfiks çekiyordum. Ta ki ısınmadan çektiğim barfikslerden kaynaklı olarak dirseğimi sakatlayana kadar. Siz daha basit aktiviteleri tercih edebilirsiniz.
Günlük 8 pomodoro ile normal bir insanın günlük mesaisi boyunca yaptığından daha fazla iş tamamlanabildiği iddia ediliyor. Ben de bu görüşe kısmen katılıyorum ancak mesai saatlerinde yaptığım işlerden çok bana ait zamanlarda yapacaklarımı bu teknikle yönetiyorum. İş yerinde gelen telefona ya da maile cevap verme zorunluluğu olduğundan dolayı pomodoro çok uygulanabilir olmuyor. Sizin böyle bir zorunluluğunuz yoksa iş yerinizde de deneyebilirsiniz.
Projeler ve görevler tanımlayın
“Focus to-do” uygulaması projeler, projelerin altında görevler tanımlamanızı sağlıyor ve bu görevlerinizi pomodorolar ile gerçekleştirmenize yardımcı oluyor. Sizin için 25 dakikalık süreyi başlatıyor ve bittiğinde sizi uyarıyor. Pomodoroyu tamamladığınızda mola sürenizi otomatik başlatıyor ve bittiğinde yine uyarıyor.
Ne kadar odaklı çalıştığınızı gösteren günlük, haftalık, aylık raporlar hazırlıyor ve bu süreci oyunlaştırıyor. Bitirdiğiniz her pomodoroda fidanınızı büyütecek gün ışığı üretmiş oluyorsunuz. Uygulamada bir liderlik listesi de mevcut. Sınavlara hazırlık gruplarında insanlar birbirlerini motive de ediyorlar ancak ben o kısmını pek kullanmıyorum.
Haftalık ve aylık raporları özellikle inceliyorum ve çok motive edici oluyor. Uygulamayı kendi tarzıma göre de özelleştirdim. Bu arada ücretsiz versiyonu ihtiyaçlarınızı tamamen karşılayacaktır ancak ben çok sevdiğim için geliştiricisine de destek amacıyla hem de farklı cihazlarda verileri senkronize edebilmek amacıyla ücretli versiyonu satın aldım. Windows, tarayıcı eklentisi ve android uygulaması mevcut. Ücretli versiyon ile zahmetsiz senkronizasyon yapabiliyorsunuz. Tüm ortamlardaki uygulamaları aynı yeteneklere sahip.
2. Loop
Tavsiye edeceğim ikinci uygulamanın da alışkanlıklar ile ilgili olacağından bahsetmiştim. Loop oldukça basit arayüzü, kolay kullanımı ve ne kadar süredir alışkanlık edinmek istediğiniz aktiviteyi gerçekleştirdiğinizi gösteren takvim ve istatistik grafikleri ile çok başarılı ve çok faydalı bir uygulama. Telefonunuza uygulamayı indirdikten sonra çok basit şekilde her gün yapmak istediğiniz aktiviteleri giriyorsunuz. Bundan sonra gereken zinciri kırmadan her gün yeni iyi alışkanlığınızı gerçekleştirip uygulamaya bunun için yeni bir çarpı eklemek.
Örneğin her gün yarım saat kitap okuma ve sabahları erken uyanma alışkanlıkları mı elde etmek istiyorsunuz. Bu iki alışkanlığı tamamladıktan sonra erken uyandığınız her sabah ve kitap okumayı tamamladığınızda Loop’a girip yaptım işareti atıyorsunuz. O da size alışkanlığınızın ne kadar güçlü olduğunu gün be gün daha da güçlendiğini görsel şekilde ifade ediyor.
Uygulamayı kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Örneğin sigarayı mı bırakmak istiyorsunuz. Sigara içmediğiniz her gün için bir tik daha ekleyerek bu iyi davranışınızı güçlendirebilirsiniz. Dilerseniz telefonunuzun ana ekranına her bir alışkanlığınızı o gün yapıp yapmadığınızı gösteren (çarpı ya da tik) küçük sihirbazlar (widget) ekleyip gün içinde gözünüzden kaçmamasını da sağlayabilirsiniz.
Ben uygulamanın
- Reklam içermemesini
- Basit bir kullanıma sahip olmasını
- Tek bir şeyi yapmaya çalışıp bunu iyi yapıyor olmasını
- Ücretsiz oluşunu
- Sizi bildirimler ile rahatsız etmemesini
çok sevdim.
3. One Note
Microsoft’un not alma uygulaması. Telefonunuza, tabletinize ve Windows bilgisayarınıza kurabilir ve tüm cihazlarınızda aldığınız notları senkronize edebilirsiniz. Bu özelliğinden dolayı evden uzakta çalışırken ya da telefonunuz üzerinde hızlıca aldığınız notları kolaylıkla eve geldiğinizde bilgisayarınız ve tabletiniz ile senkronize edebiliyorsunuz.
Sekmeler ile notlarınızı organize edin
Benim ev sevdiğim özelliklerinden biri sekmeler vasıtası ile farklı konuları ayırabiliyor olmak. Örnek olarak okuduğum kitaplardan notları biriktirdiğim kitaplar sekmesi altında her bir kitap için ayrı bir sayfa var. Bu şekilde okuduğunuz tüm kitapların özetlerini tek sekme altında toplayabiliyorsunuz. Aynı şekilde bu sitede paylaşmak için yaptığım araştırmalar için de müessir.com isimli bir sekme var ve araştırma yaptığım her farklı konu için birer sayfa mevcut.
Eğer günlük tutmayı seviyorsanız “Günlük” isimli bir sekme oluşturup her yeni yazınız için bir sayfa oluşturabilirsiniz. Her eklenen sayfanın oluşturulma tarihini otomatik olarak tutuyor.
Notion mı, One Note mu?
Notion yerine One Note kullanmamın sebeplerinden birisi stylus kalemler ile çizim yapmaya izin veriyor olması. Ayrıca Notion’a göre daha basit şekilde hemen not almaya başlayabiliyor ve alışık olduğumuz ofis uygulamalarının arayüzünden biçimlendirme yapabiliyoruz. Bu format konusu bazılarımıza avantaj olarak da görünebilir. Bir de notion uygulaması benim cihazlarımda oldukça yavaş açılıyor. Bunlara rağmen bu uygulamaya da göz atmanızı tavsiye ederim.
Notlarınıza çizimler ekleyebilirsiniz
Özellikle not almak için benim gibi tablet kullanıyorsanız One Note’un çizim desteği çok iyi. Klavye ile yazarken kalemi elinize alıp ekrana yaklaştırdığınız anda çizim yapma modu aktif hale geliyor. (Bu Samsung S Pen’in özelliği ama diğer kalemlerde de ekrana dokunduğunuzda aynısı olacaktır.) “Çizimi bitir” butonuna tıkladığınızda ise tekrar klavye ile yazmaya devam edebiliyorsunuz. Bu geçiş oldukça pürüzsüz olduğu için beğeniyorum.
Bilgisayar üzerinden video dersleri veya youtube videoları izlerken, kitap okurken tableti yanıma alıyorum ve One Note açık duruyor. Not alırken kendi cümlelerimizi kullanmak aldığımız notların daha kalıcı olmasını sağladığı gibi çizimler yapmak da benzer şeklide aktif bir süreç olduğundan dolayı daha iyi öğrenmenizi sağlıyor. Bu açıdan iyi bir çizim desteğin sahip olması benim için önemli bir özellik.
Diğer ofis uygulamaları gibi kullanabilirsiniz
Eğer Microsof’un diğer ofis uygulamalarını kullanıyorsanız, biçimlendirme, tablo ekleme, resim ekleme gibi özelliklerine aşinasınız demektir. Tanıdığınız bir ortamda çalıştığınız için de verimliliğiniz bir kat daha artacak.
Benim sık kullandığım bir özelliği olan ekran görüntüsü alma ve notlarınıza ekleme konusunda da çok iyi. Örneğin bir eğitim videosu izliyorsunuz ve bir taraftan not da alıyorsunuz. Karmaşık bir diyagram ya da daha sonra hatırladığınız takdirde işinize yarayacak bir liste gördünüz. Videoyu durdurmanıza bile gerek olmadan Windows + Shift + S tuşlarına basarak ekran görüntüsü alma aracını aktif hale getirip birkaç saniye içinde ekran görüntüsü almış oluyorsunuz. Bu ekran görüntüsünü dilediğiniz zaman Ctrl + V kısayolu ile not sayfanıza ekleyebilirsiniz.
Yapışkan Notlar
Bilgisayarınızdan çalışıyorken One Note uygulamasının açık olmasına bile gerek olmadan Ctrl + N kısayolu ile hızlı not alabiliyorsunuz. Bu üzerine not alıp sürekli göreceğimiz yerlere yapıştırdığımız post-it tarzında bir not alma deneyimi sunuyor. Notunuzu yazıp küçük pencereyi kapatırsanız daha sonra “Hızlı Notlar” sekmesi altında bu notunuzu görüntüleyebilirsiniz.
One Note oldukça kabiliyetli ve benim de kullandığım daha pek çok özelliği olan bir uygulama ancak özellikle not alma uygulaması olarak tercih etmeme neden olan özelliklerini sıralamaya çalıştım.
Sıradaki uygulama da yine öğrendiklerimizi daha uzun süre akılda tutmak ve kalıcı hale getirmek için kullanabileceğimiz bir bilgi kartı uygulaması.
4. Anki
Anki de aktif bir öğrenme tekniklerinden birini temel alan ve öğrendiklerimizin kalıcılığını arttırmayı hedefleyen bir bilgi kartı uygulaması. Anki ile bilgi kartları oluşturabiliyorsunuz ve bu kartları daha sonra tekrar edebiliyorsunuz. Tekrar ederken uygulama size kartın ön yüzünü gösteriyor. Kartın ön yüzüne genellikle bir soru cümlesi ya da yabancı dil öğrenmek için kullanıyorsanız ezberlemeye çalıştığınız kelime yer alıyor. Bunu gördüğünüz zaman arka yüzdeki kelimeyi hatırlamaya çalışıyorsunuz. İşte bu hatırlamaya çalışma süreci de aktif olarak beyninizi kullanmanızı sağlıyor ve okuyup geçmekten çok daha kalıcı olmasını sağlıyor. Uygulama kartının arka yüzünü çevirdiğinizde hatırlamanızın ne kadar kolay olduğunu size soruyor. Böylece bu kartı tekrar karşınıza çıkaracağı tarihi belirliyor..
Aktif not alma ile ilgili bir araştırma
Öğrendiğimiz bilgileri unutmamak için öğrenme sürecimizin mümkün olduğunca aktif olması gerekiyor. Örneğin öğretmenin derste anlattıklarını bir dizüstü bilgisayar yardımıyla bire bir not alan öğrenciler ile kağıt kalem kullanarak not alan öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalarda kağıt kalem kullananların derste öğrendiklerinin daha büyük bölümünün dersten sonra hatırladıkları gözlemlenmiş. Araştırmacıların yorumunu göre kağıt ve kalem ile not alırken öğretmenin söylediklerinin tamamını not almak imkansız ve bu öğrencileri kendi cümleleri ile not almak zorunda bırakıyor. Bu da laptop ile her duyduğunu yazamaya göre daha aktif bir süreç.
Boş zamanları değerlendirmek için ideal
Otobüs durağında otobüsünüzün gelmesini beklerken, dişçide ya da hastanede randevu beklerken ya da canınız sıkıldığında telefonu elinize alıp instagram’ı açmak istediğinizde Anki’yi kullanabilirsiniz. Böylece hem can sıkıntınızı giderip hem de boş zamanınızı verimli değerlendirebilirsiniz.
Başkalarının hazırladığı kartları kullanabilirsiniz ancak kartları hazırlamanın kendisi de aktif bir öğrenme süreci. Kendi kartlarınızı hazırlamak da öğrenmenize katkıda bulunacağı için benim tavsiyem kendi kartlarınızı oluşturmanız yönünde olacak.
Bilgi kartlarınızı tüm cihazlarınıza senkronize edebilirsiniz
Windows ve android uygulamaları mevcut. Kartlarınız klavye kullanarak hızlıca bilgisayarınızda oluşturup tüm boş vakitlerinizde telefonunuzu kullanarak gözden geçirebilirsiniz. Senkronizasyon için basitçe bir hesap açmanız yeterli oluyor.
Bir sonraki uygulama hem zaman yönetimi ve konsantre çalışmanıza destek olmak amacıyla geliştirilmiş. Yapılacaklar listesi tanımlamanızı ve bu listedeki maddeleri pomodoro tekniği ile gerçekleştirmenizi sağlıyor.
5. Pocket
Pocket internette gezinirken beğendiğiniz makaleleri daha sonra uygun bir vakitte okumak için işaretleyebilme imkanı sunan bir tarayıcı eklentisi. Ben mozilla ve chrome’da kullanıyorum. Aynı zamanda işaretlemiş olduğunuz makaleleri daha az dikkat dağıtan ve sade bir formatta size sunuyor. Telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan işaretleme yapabiliyorsunuz. Telefon uygulaması üzerinden boş vaktiniz oldukça son eklediğiniz sayfaları okuyarak vaktinizi verimli değerlendirmiş oluyorsunuz.
Sayfaları eklerken etiketleme imkanı da sunuyor. Böylece dilediğiniz etiketleri kullanarak sayfaları belli kategorilere de ayırabiliyorsunuz. Aynı zamanda sizin gibi pocket kullanan kullanıcıların işaretlemiş olduğu sayfaları da inceleyebiliyorsunuz.
Yer imleri kaydetmekten daha iyi
Aslında tarayıcıların yer imi ekleme özelliğine benzer bir özellik sunuyor fakat ekstra olarak tüm yazılara erişebileceğiniz tek bir ortama sahip olmuş oluyorsunuz. Ben imleme yaptığım yazıları nadiren hatırlayıp tekrar okuyorum ancak pocket ile işaretlediğim yazıları okuyorum. Ayrıca yer imleriniz bir çok farklı tarayıcıya dağılmış olabilir. Pocket ile tüm tarayıcılardan yaptığınız işaretlemeleri tek ortamdan okuyabiliyorsunuz.
Benim çok hoşuma giden diğer bir avantajı yazıyı işaretlediğiniz sayfada bir çok dikkat dağıtıcı bileşenleri kaldırıp çok sade bir ortam sunuyor olması. Okurken oldukça sade bir arayüz sunduğundan dolayı dikkatinizi tam olarak makaleye verebilmenizi sağlıyor.
Benim işaretlemiş olduğum örnek bir makaleyi okumak için açtığımda karşılaştığım arayüz:
Telefon uygulaması da aynı sadeliğe sahip. Pocket ile mutlu işaretlemeler ve okumalar dileyerek yine internet üzerindeki içeriklere erişiminizi kolaylaştıran bir uygulama ile devam ediyorum.
6. The Old Reader
The Old Reader bir RSS beslemesi takip uygulaması. RSS’in ne olduğunu bilmeyenler için kısaca açıklayayım. Bu web sitesi gibi düzenli yayın yapan sitelerin yeni yaptığı yayınları kaçırmamak için takip edebileceğiniz özel bir format. Yazılar sitelerde şu an görüntülediğiniz sayfa olarak yayınlandığı gibi bir de RSS formatında yayınlanıyor. Dergi aboneliği gibi düşünebilirsiniz. Örneğin Tübitak’ın Bilim Teknik dergisine abone olursanız her ay kapınıza kargo ile derginizi gönderiyorlar ve bayi ya da kitapçıya gidip her ay dergiyi satın almak zorunda kalmıyorsunuz. RSS de aslında tam olarak buna yarıyor. Yazılarını beğendiğiniz blogger’ların ya da teknoloji incelemesi yapan sitelerin ya da hoşunuza giden herhangi bir web sitesinin RSS beslemesi varsa (ki büyük ihtimalle vardır) The Old Reader’a bu siteyi ekleyerek abone olmuş oluyorsunuz. Yeni eklenen yazılar otomatik olarak uygulamanıza düşüyor. Örneğin muessir.com’un RSS beslemesi adresi https://muessir.com/feed/ şeklinde. Sitelerin RSS besleme adreslerini bulmanıza da gerek yok. Web sitesinin adresini The Old Reader’a girdiğiniz zaman sizin için otomatik olarak kendisi buluyor.
Ben mezun olduktan sonra mühendislik ile ilgili yazılar okuyup güncel teknolojilerden haberdar olabilmek amacıyla zaman zaman araştırmalar yapıyordum. Bunu her aklıma estiğinde yapmak her seferinde yeniden bir şeyler aramak anlamına geliyor. İnternetin ne kadar büyük bir bilgi kaynağı olduğunu düşünürseniz bu biraz verimliliğinizi düşüren bir süreç. Vaktinizi bilginin kendisi tüketmek için değil bilgiye ulaşmak için harcamış oluyorsunuz. Aynı zamanda bir araştırmanız sırasında bulduğunuz çok güzel bir kaynağı bir kenara kaydetmediğiniz için daha sonra bulamadığınızda kendinize kızabiliyorsunuz. Bunun için bulduğunuz kaliteli içerikleri bu şeklide kaydedip merkezi bir yerden takip etmek işinizi çok kolaylaştırıyor.
Bizimle Paylaşın
Bu liste benim uzun zamandır kullandığım ve üretkenliğimi veya iş yaparken verimliliğimi ciddi manada arttırdığını düşündüğüm uygulamalardan oluşuyor. Sizin de benzer faydaları sağlayan beğendiğiniz uygulamalar mutlaka vardır. Yorum kısmında paylaşarak herkesin haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Hatta bunları da listeye ekleyebiliriz. Herkese iyi çalışmalar, etkili ve üretken bir yaşam diliyorum.